Jag har bestämt mig för ett tema till hösten; Fantasyhöst (till skillnad från alla andra årstider). Men inte vilken sorts fantasy som helst, utan high fantasy, en sub-genre som jag inte hade besökt på år och dagar innan jag plockade upp "A Game of Thrones". När jag var yngre så läste jag hemskt mycket inom genren, fast inga direkta höjdare direkt.
Jag läste Maggie Fureys "Artefact of Power"-serie på svenska, men kommer allvarligt talat inte ihåg särskilt mycket. Bara att Aurian blev kär i en människa, att någon kunde förvandlas till en varg, att två döda bråkade om vem som skulle få bli återfödd och vem som skulle få vara spöke och att det var med flygande varelser som hjälpte Aurian. Inte särskilt mycket alltså - och jag läste ändå böckerna under högstadiet, så jag borde komma ihåg mer.
Jag läste Katharine Kerrs "Deverry"-serie, alla böckerna som då fanns utgivna, en efter en under en sommarmånad för flera år sedan. Fram till nummer 12, "Guldfalken". Finns nu tre delar till utgivna. Jag minns att jag blev rätt less på serien i slutet, för jag tyckte att den skulle ha avslutats efter första akten. Då gillade jag inte reinkarnationerna utan tyckte att det var alldeles för jobbigt att hålla reda på, särskilt i senare böcker då det kom upp i 8-9 olika versioner av samma person.
Jag läste de två första böckerna i Christopher Paolinis "Arvtagaren"-serie och gillade inte hur han i mina ögon stulit vissa namn från Tolkien och hur hans alvspråk bara verkar vara en annan dialekt av Tolkiens, fullt med ä och ö:n. Kom häromdagen på att Paolinis alviska krigarprinsessa också heter Arya. Fast denna Arya är inte lika bra som Martins Arya, utan istället Mary Sue i alvgestalt.
Och så allt av Eddings. ALLT. Jag lovar... okej, förutom hans nyaste serie... och "Reginas sång", men den äger jag och planerar att läsa någon gång. Fast den är ju inte high fantasy, eller hur? Har fått för mig att den är mer... varulvsfantasy.
Och nu är det dags för mig att läsa high fantasy igen. Bra high fantasy. Böcker som utspelar sig i gråskalor och har intressanta, tredimensionella karaktärer.
Plan: Jag ska ha en high fantasy-bok som primär eller sekundär bok hela hösten, så det blir inte bara fantasy som kommer att läsas, men till största del.
Vad jag hade tänkt ta mig igenom under hösten:
1. Första boken i Nick Perumovs "Svärdens väktare"-serie, som på svenska är uppdelad i två böcker: "Diamantsvärdet och träsvärdet I" och "Diamantsvärdet och träsvärdet II". Äger redan båda böckerna.
2. Minst en bok i "The Wheel of Time". Börjar med "The Eye of the World". Skäms lite över att aldrig ha läst något av Robert Jordan.
3. Kristin Cashores ungdomsfantasyserie som börjar med "Graceling". Som visst utspelar sig i något som heter The Seven Kingdoms... Hm...
4. "A Feast of Crows", helt klart. Jag har ju sagt att jag skulle vänta till "A Dance With Dragons" kommer ut i pocketversion, men jag tror ärligt talat inte att jag kan hålla mig borta från Martins Westeros så länge.
Kanske: Har fått tips om en Patrick Rothfuss som visst skrivit en fantasyserie vid namn "Kingkiller Chronicle". Kan möjligtvis köpa första boken "Name of the Wind". Är även sugen att besöka Midgård igen. Kan bli en omläsning av ringentrilogin, alternativt "Silmarillion". Ett besök där kan även resultera i att jag lägger till Perumovs Tolkienfortsättning "Alvklingan". Är även nyfiken på Steven Eriksons "Malazan Book of the Fallen"-serie som börjar med "Gardens of the Moon".
Update: Robin Hobb! Jag får ju inte glömma Robin Hobb. "Assassin's Apprentice" måste jag ju också läsa. Eller? Jag har hört att The Farseer Trilogy är den bästa av hennes böcker.
Det kanske inte är så smart att läsa första delen i 7 olika fantasyserier, då de flesta serier är på några tusentals sidor med minst 4-5 delar, men det kanske är precis vad jag behöver. Det lär ju ta Martin några år att få klart "Winds of Winter", så efter "A Dance With Dragons" så är det tvärstopp ett tag.
På tal om Martin... vet någon var man kan få tag i "The Tales of Dunk and Eggs"-berättelserna?
Nu blev jag assugen på att fortsätta läsa mina böcker. ^^ Det låter som mycket bra val av böcker. Jag ligger på tredje engelska boken i Wheel of Time serien, de svenska böckerna är en engelsk bok uppdelad i två typ, och jag rekommenderar dem varmt.
SvaraRaderaNu har du ju en massa bra böcker, men om du vill ha något mer tips så föreslår jag Sword of Truth serien av Terry Goodkind. Jag ligger på tredje boken nu och de är tunga att ta sig igenom men det är värt det för de är fantastiska. Du kanske har hört talas om serien Legend of the seeker? Den serien är baserad på de böckerna. :D
Jag har länge funderat på att läsa flera böcker som faller under kategorin high fantasy, men kan inte skaka av mig känslan av att det är tungt, invecklat och segt. Vad är din åsikt? Är böckerna läsvärda? Har du ett särskilt hett tips?
SvaraRaderaJulia: Tack för tipset! Varför är alla fantasyböcker så tjocka egentligen? :D
SvaraRaderaLovisa: Vissa böcker är onekligen invecklade och sega, men vad man upplever som invecklat varierar lite. Själv har jag inget problem med namedropping, att författaren skriver att det "tornet byggdes under kung Blahablaha den sjätte" för i mina ögon ger det lite bakgrundshistoria till landet, men jag har däremot problem med böcker med invecklade magiska ritter och egna folkstammar om författaren inte förklarar det grundligt. Författaren spelar alltså mycket stor roll.
David Eddings är en bra fantasyförfattare att starta med, just för att han skriver väldigt enkelt och förklarar sin värld väldigt väl. Sedan så kanske böckerna inte är de bästa rent stilmässigt eller språkligt, men han var min introduktion till genren och har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta. "Sagan om Belgarion" (5 böcker) är bäst att börja med, då hans andra böcker antingen är en fortsättning eller delar av en serie där det inte är lika lätt att hänga med.
En perfekt bok att börja med inom high fantasy är "A Song of Ice and Fire" av George R.R. Martin. Serien börjar med "A Game of Thrones" (Kampen om järntronen på svenska) och trots att den har ett gediget personregister så går det ganska bra att hänga med. Boken är lååång, men den är uppdelad i korta kapitel med olika POV-karaktärer, så det går lätt att läsa. Sedan så är det inte så mycket magi med i de första böckerna utan det otroliga byggs på eftersom.
Annars så är Tolkiens Ringentrilogi en annan favoritserie. Bör dock läsas på engelska då den första svenska översättningen är mycket mer långtradig än Tolkiens egna språk. Har dock inte läst den nya svenska översättningen själv, men har hört att den ska vara mycket bättre.
Tack för tipsen! Har länge sneglat mot "A Song of Ice and Fire", så jag tror minsann att jag ger böckerna en chans. När det kommer till översättningar så är det inga problem, jag har inte läst översättningar från engelska till svenska på fyra år, förutom när jag tvingas i skolan. Dessutom är det sällan man orkar vänta på översättningar, eller hur?
SvaraRaderaPrecis! Ibland så får plånboken styra när det gäller vilket språk som väljs, då ett svenskt pocket för 40 kr är betydligt billigare än samma bok på engelska för 70 kr, men det gäller bara "vanliga" romaner. När det kommer till ungdomsböcker och fantasyböcker så läser jag nästan endast på engelska, då jag upplever att översättningen oftast tar bort mycket från originalet. Fantasy och ungdomsböcker blir ofta väldigt styvmoderligt översatt tycker jag. Plus att man inte behöver vänta lika länge :D
SvaraRaderaJag är också väldigt nyfiken på både Rothfuss och Steven Erikson. Fast jag vet inte riktigt om jag orkar ge mig på Eriksons mastodontserie just nu, så det lutar mer åt Rothfuss (där har det bara kommit ut två böcker än så länge, vad det verkar).
SvaraRaderaThe Farseer Trilogy borde du absolut läsa! Strunta i Skepp-böckerna, de är ändå ganska lama, och satsa på Fool-trilogin istället efteråt. :)
Jag orkar inte heller börja med Erikson just nu, får bli någon gång i framtiden. Rothfuss serie är ju dessutom planerad att bli en trilogi och Erikson har väl 12-13 tegelstenar.
SvaraRaderaTack för tipset!