lördag 2 juli 2011

AGoT: S01E03-E06

Jag hade tänkt läsa mycket idag när jag var ledig, men jag känner inte för att ta itu med det. Allt är trolldomsministeriets och Harrys nya pubertala humörs fel. Mest av allt så är det nog Dolores Umbrigde fel - maken till mer irriterande karaktär får man leta efter. Istället så har jag ägnat förmiddagen med att försöka se klart A Game of Thrones och har hittills hunnit med fyra avsnitt, E03-E06, och nu så har jag "A Song of Ice and Fire"-feber. Jag måste få veta vad som händer med mina favoritkaraktärer! (Fast det lär väl ta 12-15 år tills sjunde och sista delen kommer ut)

A Game of Thrones stora styrka är dess karaktärer. Jag gillar tv-serier med många komplexa karaktärer, serier som inte bara handlar om 2-3 stycken och en massa bikaraktärer runt omkring som nästan aldrig får något att säga eller göra (finns undantag), och AGoT har ett karaktärregister utan like. Det finns inte en enda personlighet i hela serien som jag skulle vilja ta bort, ingen som får mig att tänka "men åh! kan inte bara den här scenen ta slut nu så att jag får se mer av Jon/Arya/Tyrion!" utan allt är som kompletterande pusselbitar. Jag gillar till och med karaktärerna som de har gjort om; den mer mänskliga sidan till Cersei och Jaime Lannister, som under första boken mest verkar vara ränksmidande, falska och makttörstiga, men som här får scener som gör dem till mer än bara bad guys att hata - tänker speciellt på scenen där Jaime står utanför kungens sovrum och hör hur Robert lever rövare med ett helt gäng prostituerade eller där Cersei pratar med Robert om Lyanna.

Jag gillar de små karaktärerna; Jory Cassell, Hodor, Sandor "The Hound" Clegane (blir alltid så förvirrad, för jag hör alltid fel på The Hound och The Hand), Bronn, Varys, Littlefinger. En karaktär som jag däremot inte är särskilt förtjust i är Theon Greyjoy - vilket till stor del beror på att jag dömer honom efter kommande händelser. Viserys är perfekt, sådär härlig labil och psykotisk och jag är glad över att de nu äntligen har utvecklat Daenerys och Khal Drogos relation till något djupare och ömmare än att han bara kommer in och tränger sig på henne.

Jag har faktiskt inte ens något problem med de där ändrade persondragen och historierna. Jag har läst lite om andras reaktion av Renly Baratheon och Loras Tyrells relation, men tycker inte att det är något större fel. Jag menar - Renly kommer ju vara en ganska viktig karaktär längre fram så de måste ju ge honom någon slags bakgrund och en historia då Renly inte gör särskilt mycket i "A Game of Thrones". (UPDATE! Hade Renly och Loras en kärleksrelation i böckerna också? Hur kunde jag missa det? Var hände det? (Enligt A Song and Ice and Fire Wikin "Renly also won the support of the Tyrells through a secret love affair with Loras and a marriage to Margaery.") ) Inte heller så stör det mig att de har uppfunnit en egen karaktär, prostituerade Rose, som inte har varit med i boken. Fast blir det inte lite väl många glada horor: vi har ju Rose och Doreah redan och Shae borde väl snart göra intåg?

Jag fortsätter att fundera var vargarna har tagit vägen - men förstår ändå varför de inte är med lika mycket, till exempel i scenen där Bran är attackerad av Nymphadora Tonks... förlåt, Osha... Det är nog svårt och tidskrävande att regissera en scen där en varg ska slita strupen av människor på ett snyggt sätt utan att någon blir skadad och utan att det behövs alltför många omtagningar. Mycket enklare att låta Robb hacka ner dem. (Update: Nu när jag tänker efter... Summer och Grey Wind kanske inte var med i den händelsen i boken, men jag har för mig det).

PS! Är jag den enda som shippar Sansa/Sandor Clegane? Jag har *host* tyckt att de skulle vara intressanta tillsammans sedan böckerna - och kom igen, jag vet att Sansa är 12-13 år, men Daenerys blev ju gravid vid 13 års ålder, så i Westeros så kan ju inte det vara något större problem. De kan ju vänta något år. 

2 kommentarer:

 1. Det bara antyds att det fanns en relation mellan Loras och Renly, däremot är det hyfsat tydligt i de senare böckerna att i alla fall Loras var förälskad i Renly. Eftersom ingen av dem är en POV-karaktär i böckerna kommer vi inte närmare än så.

  Summer och Grey Wind var med i den scenen i boken, ja. Men som du skriver: Inte helt lätt med djur framför kameran. Speciellt som hundarna de har knappt liknar vanliga vargar, och definitivt inte direwolves.

  /Jakob

  SvaraRadera
 2. Okej! Vad bra, jag oroade mig för att det var jag som hade varit en ouppmärksam läsare och helt missat dramat kring Loras och Renly (för drama måste det ju ha varit om han senare gifter sig med sin älskares lillasyster).

  Håller med om att hundarna inte precis ser ut som jag föreställt mig jättevargar (vilket otroligt fult namn det är på svenska egentligen...), men förstår samtidigt att de nog varken har råd eller möjlighet att använda CGI för att skapa vargarna när de ska synas. Mamma Direwolf i första avsnittet var väl däremot ganska stor - men då var den ju trots allt död och det måste ju ha gjort allt mycket enklare.

  SvaraRadera