måndag 4 juli 2011

Det sista inlägget om Game of Thrones, jag lovar!

Första delen kan läsas av alla.
Andra delen kan läsas av de som sett första säsongen/läst boken.
Tredje delen kan läsas av de som sett/läst A Game of Thrones - men spoilers för "A Clash of Kings" kan förekomma.
Kommentarer - INGA spoilers för "A Storm of Swords", "A Feast for Crows" elle "Dance With the Dragons", tack!

Jag ber så mycket om ursäkt - jag vet att jag har tagit hela min Game of Thrones-hysteri till gränsen - men det kommer bli mycket mindre av det hela nu fram över. Det här är ett stort inlägg med allt som jag vill ha sagt om ASoIaF-verse och sedan så ska jag inte skriva något mer förrän jag läser "A Storm of Swords", jag lovar.


 1. Har precis upptäckt att serien visst inte heter A Game of Thrones utan Game of Thrones. Ooops. Hur kan jag ha missat det i 2,5 månader?
 2. Within Temptation har visst en låt som heter Fire and Ice. Gissa vad jag förknippar den låten med nu? Var svaret Sansa och Sandor Clegane? Rätt!
 3. Sansa Stark och The Hound verkar dessutom vara en fandomfavorit. Jag håller tummarna för att Sansa inser att han älskar henne i någon av de kommande böckerna.Samt håller tummarna för en Sandor-saves-Sansa-scen (många S) i nästa säsong. Fast - varför skulle de ta bort den? Hur mycket har de egentligen tagit bort från förra säsongen? Inte särskilt mycket. 
Del II

Vad tyckte jag om säsongsavslutningen och avsnitten som leder fram till det? De där händelserna som bara var tvungna att bli rätt då de är så otroligt viktiga, både för vad som kommer att komma och som klimax på allt som har hänt. I Westeros: Ned Starks avrättning, Robb Starks krigståg, Aryas flykt och Sansas uppvakning, och i Dothrakiland: Khal Drogos död, Daenerys missfall och drakarnas kläckning. 

Jag har bara en sak att säga: alla ovanstående delar var bättre än vad jag trodde att de skulle kunna göras. Som jag redan skrivit på twitter så hoppade jag över delen där Ned Stark klampar rätt in i fällan, härmed kallad debaclet i tronsalen, för jag kände inte att jag behövde se den. Ibland så är det jobbigt att ha läst boken och veta när alla slag kommer. Att veta att Jaime kommer att putta ut Bran från fönstret, att veta att Jory kommer att dö, att veta att Ned Stark är för ädel för sitt eget bästa. Så jag vet faktiskt inte hur de hanterade den delen. Men resten var snudd på underbart. 

Jag gillar hur mycket de egentligen visar i Game of Thrones. Det är inte bara ett fallande svärd och sedan svart skärm, utan det riktigt känns. Mycket på grund av det där äckliga tjoffsande ljudet skulle jag tro. Men hur vackert är det inte när Ned ser Arya sittandes på statyn? När Yoren tvingar Arya att titta bort från sin fars halshuggning? Sansa som faller ihop? Tystnaden? Fåglarna?

Fast det absolut bästa, en av de bästa scenerna hittills i hela serien, måste ju ändå vara den där Sansa har vaknat upp ur sin romantiska fantasivärld med ädla prinsar och riddare och bestämmer sig för att ge sig på Joffrey. "Or maybe he'll give me yours" måste ju vara en av de bästa replikerna någonsin. Jag minns det ögonblicket - för det var där som jag faktiskt började att se Sansa i ett helt annat ljus i böckerna. Jag har läst jättemånga kommentarer på Internet där folk skriver att de hatar Sansa - vänta bara tills nästa säsong! Sansas kapitel steg från att vara intressanta till att bli bland de bästa i "A Clash of Kings". Se bara på hennes blick när hon tittar på Joffrey.

Daenerys har ju verkligen växt upp från det första avsnittet där hon mest gick omkring och var tyst och naken. Maken till att ta plats och styra och ställa. Måste säga att scenen där hon dödar Drogo gjorde ont i hjärtat för de är ju ett av de få paren i Game of Thrones som verkligen fått vara ett par. Hur många scener har Cersei/Jaime eller Catelyn/Ned egentligen haft tillsammans de här sista avsnitten? (Samt att det väckte min: vad skulle jag göra i den situationen?-rädsla)... och jag erkänner: jag fick lite gåshud av drakungen på axeln.(Fast mest fokuserade jag på att Emilia Clarke fick börja säsongen med en nakenscen i helbild och avsluta den med en...)

Del III

I och med upptäckten att Natalie Dormer ska spela Margaery Tyrell så har jag börjat fundera på vem som kommer att spela andra viktiga roller i andra säsongen. Bland de viktigaste och största karaktärerna som de måste casta är ju Stannis Baratheon, Melisandre, Asha och Balon Greyjoy, Edmure Tully, Frey-pojkarna (fast de har ju inte nämnts, så de kanske inte kommer att vara med), Jojen och Meera Reed, alla Jons Rangervänner, Ygritte, han-den-där som försöker få Daenerys att sälja drakarna, Brienne mfl, mfl. 

Jag ser med förväntan fram på att få veta vilka som har blivit tillsatta i rollerna. En sak att tänka på är ju att det kommer att dyka upp en hel del stridsdugliga kvinnor i nästa säsong: Brienne, Asha,Ygritte  och så Arya och Osha (som vi hittills inte har fått se slåss) förstås. 

Finns det någon skådespelare som ni skulle vilja se i någon av rollerna? 
Jag har suttit och försökt komma på någon skådespelare som jag skulle vilja se i rollen som någon av ovanstående, men inte kommit på något svar. Helst så vill jag att de ska hitta ett helt gäng Maisie Williams. Nicole Kidman dyker upp hela tiden när jag tänker på Melisandre. Detta beror dock inte på att jag vill se Nicole Kidman i serien (usch! inga så kända ansikten), utan för att Melisandres röda hår och röda klädsel får mig att tänka på denna väldigt röda bild:

3 kommentarer:

 1. Scenen i tronrummet är helt underbar, och fruktansvärt hemsk. Littlefingers förräderi känns till och med värre än i boken.

  Jag har också skrivit om mina tankar efter första säsongen på http://bookmeup.se/2011/06/28/gameofthrones/

  En annan snygg parallell är att i första avsnittet blir en man av med huvudet för att ha svikit sin plikt, och Bran uppmanas att inte titta bort – och i näst sista blir Ned av med huvudet för att ha tagit sin plikt för långt, och Arya uppmanas att inte titta.

  /Jakob

  SvaraRadera
 2. Jag får nog ta och se den scenen ändå. Just då så kändes det övermäktigt. Jag orkade helt enkelt inte utsätta mig för eländet igen, men det är väl bara att bita ihop. Har sett klipp från tronsalen i olika recaps och det verkar sannerligen vara snyggt gjort.

  Det där är intressant. Undra om det finns några fler paralleller? Har försökt gå igenom det och det enda som jag annars kom att tänka på var att de är de enda avsnitten som gravkammaren och Lyannas staty är med i, men klassar inte jag som en parallell.

  SvaraRadera
 3. Hej Sara! Roligt att hitta en till svensk tjej som gillar serien. Jag heter också Sara.
  Jag verkligen fastnade för serien och läser nu också böckerna, är just nu på A Feast for Crows. :-)

  SvaraRadera