torsdag 16 juni 2011

"You aren’t exactly the best judge of what is or isn’t dangerous..."

(Eller: "Vad pågår i YA-pojkars hjärnor?". Rubriken är ett Edward Cullen-citat, sagt till Bella).

Dagens tanke: Vad är det egentligen med dessa övernaturliga killar i ungdomsböckerna? Varför vill inte en enda av dem ha ett förhållande, trots att de är förälskade?

Jag förstår att en av anledningarna är för att det ska bli spännande och mer dramatiskt, att det unga paret ska få kämpa för sin kärlek, men jag börjar känna mig lite irriterad över att tjejen alltid måste tjata så mycket och visa upp hur mycket hon älskar honom för att han ska förstå att jo, de måste få vara tillsammans. Jag längtar efter en bok där det är tjejen som pushar undan killen.

Och vad är det med deras förklaringar! "Nej, jag kan inte vara tillsammans med dig för det är för farligt för dig" säger Edward Cullen/Daniel Grigori och lämnar Bella Swan/Lucinda Price, bara för att komma tillbaka och vara omtänksam, då han inte kan vara helt utan henne. "Men bestäm dig då!" vill jag bara skrika åt dessa killar. Hur tror de att deras tjejer ska kunna glömma dem om de kommer tillbaka hela tiden?

Tacka vet jag Dimitri Belikov. Han har ju i alla fall en legitim orsak till att inte vilja ha ett förhållande med Rose Hathaway. Hon är för ung, han är hennes mentor och "det kan skada Lissa". Inget "det kan skada dig" eller "det är för farligt för dig". Bara vanligt Dhampirlojalitetstänkande. Och man kan ju inte direkt anklaga honom för att han fortsätter att hänga runt Rose ändå, då de ju ska skydda samma Moroi och han är hennes lärare. Han får godkänt från min sida, trots sitt avståndstagande.

Särskilt irriterande blir det ju när det nästan alltid finns en annan kille som gör allt för att vår hjältinna (som ofta inte är särskilt heroisk) ska välja honom istället. Jacob Black, Cam Briel, Mason Ashford och Adrian Ivashkov är några exempel. Om killen nu lämnade tjejen i fred så skulle hon ju ha det lite enklare att låta sina känslor för honom svalna och välja någon av de andra som uppvaktar henne., men istället är det som att dessa killar både vill ha kakan och äta upp den. "Nej, jag vill inte att hon ska vara med mig, men hon får inte vara med någon annan heller!". Annoying much?
Jag skulle faktiskt vilja se en bok där tjejen är den med övernaturliga krafter och är den som stöter undan killen då hon tror att hon är för farlig för honom. Någon som har något tips på en YA-bok där det är killen som är människa?

Update: Jag kom faktiskt på ett YA-par (eller triangel) där det är tjejen som stöter bort killen, fast här är alla människor: Katniss i "The Hunger Games". Både Peeta och Gale vill ju vara tillsammans med henne, men hon vet ju inte hur hon ska göra och jag räknar det som att hon är den bortdrivande faktorn i de relationerna.

Update (2011-06-17): Jag har faktiskt kommit på ett par där tjejen är den övernaturliga varelsen och är den som försöker att stöta bort killen: Jessica och Hoyt i True Blood. Så det går att göra.

(Edward Cullen, Bella Swan och Jacob Black kommer från "Twilight"-serien av Stephenie Meyer.
Luce Price, Daniel Grigori och Cam Briel kommer från "Fallen"-serien av Lauren Kate.
Rose Hathaway, Dimitri Belikov, Mason Ashford och Adrian Ivashkov kommer från "Vampire Academy"-serien av Richelle Mead)

2 kommentarer:

  1. Bra inlägg! I Beautiful Creatures är killen människa och tjejen medfödd magiker. Resultatet? Han måste naturligtvis beskydda henne ändå. Stööön.

    SvaraRadera
  2. Det är så typiskt! Det är så synd att tjejen aldrig får vara den som är stark och ansvarsfull.

    SvaraRadera