söndag 10 april 2011

Bokalfabetet 2.0: A

Jag tog mig ju aldrig längre än till G på första varianten, Bokfrågornas ABC, och jag ska försöka göra de missade 20 bokstäverna i framtiden, men det tar alltid så lång tid för mig att komma på ett passande svar på liknande enkäter och jag blir alltid så irriterad när det perfekta svaret alltid försvinner från mitt cerebrala arkiv när det behövs. Det är Enligt O som har kommit på även denna idé.

1. Först ut är fem ord på A slumpvis utvalda ur den eminenta SAOL. Kombinera ett eller fler ord och associera till en titel. Du får vara precis hur långsökt du vill, men förklara hur du tänker. Fem ord till en titel är målet antar jag, eller kanske behöver du fem titlar för att använda de fem orden, eller så skiter du i att använda dem alla. Gör som du vill, syftet är att tipsa om böcker eller hur?

Jag har svårt att sätta ihop alla orden till en bok, utan får istället göra mitt bästa att hitta en titel till varje ord. I "A Clash of Kings" som jag läser just nu så finns det alldeles för många självutnämnda kungar i the Seven Kingdom och de försöker allesammans avsätta varandra - eller i alla fall några av alla dessa kungar. Igår så såg jag filmatiseringen av "The Count of Monte Cristo" och i både filmen och bokens början så är Dantes analfabet och sitter och deppar i fängelse och tror att han aldrig ska få se sin fästmo Mercedes igen. Filmen följde inte boken, men var nästan bättre för det. En filmatisering som jag tycker om är "Pride and Prejudice"-filmatiseringen från 95 - avec Colin Firth.

2. Fråga två handlar om att presentera en fiktiv karaktär från böckernas värld. För- eller efternamn på A gäller denna vecka.
Jag gör det lätt för mig och väljer att presentera Arya Stark från tidigare nämnda "A Clash of Kings". Arya var en av de första karaktärerna jag fastnade för i bokserien och jag gillar henne för hennes styrka, mod och målmedvetenhet. Arya är yngsta dottern i huset Stark och vill inte bli uppfostrad till en prydlig dam och drömmer inte om prinsar och riddare som hennes äldre syster Sansa gör - Arya vill själv lära sig att slåss så som hennes bröder får.
Bonus: 2 Alices som jag gillar väldigt mycket: Alice Blackwell i "American Wife" av Curtis Sittenfeld och Alice Howland i "Still Alice" av Lisa Genova. Två otroligt bra böcker.

Sista frågan om arbetarlitteratur hoppar jag över - då jag inte kommer på någon passande bok.

2 kommentarer:

  1. Pride and Prejudice med Colin Firth är underbar! "A Clash of Kings" har jag inte läst, men älskar båda dina Alice! Kul att du hänger på, känn ingen press att göra alla bokstäver.

    SvaraRadera
  2. Visst är de! :)
    Jag håller på och kämpar med B-frågorna nu.

    SvaraRadera