onsdag 13 april 2011

Topp 5: Om syskon

Bloggar medan jag har lunchpaus från pluggandet. Har dock bara 25 minuter på mig, då jag har beräknat att återuppta mina studier senast 13.25. Här är det väldigt schemalagt, varenda minut. Fick idéen från Enligt O.

1. Man kan ju inte göra en lista som handlar om böcker där syskon har en central roll utan att nämna den ultimata syskoneposen: "A Game of Thrones" av George R.R. Martin. Det är ju bara att se på de där filmklippen där de presenterar de olika husen som historien handlar om. Vi har tvillingarna Cersei och Jamie (eller som jag såg dem omnämnas på någon hemsida - "the icky Lannister twins") och deras bror Tyrion, vi har Daenerys och hennes ostabile bror Viserys, vi har hela syskonskaran Stark med oäktingen Jon Snow som liksom inte räknas, men ändå är en viktig stöttepelare för syskonen*. Och så kan det fortsätta - finns det någon karaktär i den boken som inte har en komplicerad syskonrelation? 

2. En av de finaste sakerna med "To Kill a Mockingbird" av Harper Lee tyckte jag var relationen mellan Scout och hennes storebror Jem. Jag kommer dock inte på något konkret exempel i skrivande stund, annat än slutet och det kan jag ju inte skriva här. 

3. "Pride and Prejudice" av Jane Austen handlar ju inte bara om Elizabeth och Mr Darcys trippande runt varandra, utan även om familjen Bennet och dynamiken mellan de olika systrarna. 

4. "Allt för min syster" av Jodi Picoult är en annan bok som handlar om systerskap och det är en av de få filmatiseringarna som jag inte har brytt mig särskilt mycket om att de här ändrat (eller jo, jag var ursinning för att de ändrade slutet, men jag grät för mycket för att riktigt bry mig och uttrycka mina känslor). Anna och Kates problem, liv och leverne är lika fina på bok som på film, trots att jag föredrar boken. 

5. Okej, slå mig inte nu, men när man tänker på den här boken så kanske inte så många tänker på syskonrelationer, men jag gör det: Harry Potter-serien. Jag har en slags fixering av allt det där som inte riktigt berättas rätt ut, men som man ändå kan tyda där under alla bokstäver (samt som utvecklas i alltför många fan fictions), nämligen syskonrelationerna i den äldre generationen - och vilka tragiska relationer! Jag menar: Petunia Dursley och Lily Evans, Sirius och Regulus Black, Andromeda, Narcissa och Bellatrix? Tre syskonkullar som alla splittrats, vänts mot varandra, men ändå någonstans långt in bryr sig om vandra. Jag gillar melodrama, ja. 
Update: Just ja, annars så har vi ju hela Weasleykullen också! De glömde jag helt bort. 
En 9-minuters presentation av familjen Stark.

2 kommentarer:

  1. Klart Wesleys måste vara med! Kul att du hängde på och gjorde en egen lista.

    SvaraRadera
  2. klart Harry Potter kvalar som böcker där syskon har en central roll!

    SvaraRadera