fredag 29 april 2011

A Game of Thrones - S01E01

Bättre sent än aldrig. Jag har precis sett klart pilotavsnittet av A Game of Thrones och här är lite om vad jag tyckte:


 • Jag gillade faktiskt den mesta castingen, trots att alla karaktärer magiskt verkar ha åldrats 2-3 år. Bran är 10 år, fast att han bara ska vara 8 år. Rickon är 6 år, men ska bara vara 4 år (om ens det, jag har drabbats av en tillfällig minneslucka och kommer inte ihåg hur gammal Rickon är - men eftersom han kallas "the Babe" i andra boken så borde han ju vara yngre än 6) och Robb och Jon ser båda två mycket äldre ut än 15 år. Daenerys ser inte heller direkt ut att vara 13 år. 
 • På tal om Daenerys - undra vad Emilia Clarke tyckte om sin roll? För hon har ju i stort sätt inga repliker utan går mest omkring i genomskinliga kläder/är naken och ser rädd ut. Viserys däremot är precis så där slemmig och psykopatisk som han var i boken... och jag tycker att han ser lite ut som labila seriemördaren Howard Epps från Bones. Fast det är visst inte samma skådespelare. 
 • Jaime Lannister, den jäveln, är precis lika irriterande som hans bokmotsvarighet, fast på ett charmigt sätt. Ni vet, inte på det där "aaah, bort från min åsyn!"-sättet som riktigt störiga karaktärer lyckas frambesvärja (typ Lila i andra säsongen av Dexter eller Connor i Angel) utan en mer "jag hatar dig - men jag vill se mer av dig!"-känsla. Och det säger jag inte bara för att han är snygg, utan för att bokserien skulle vara så mycket sämre om Jamie Lannister inte gick omkring och var dryg hela tiden.
 • Stämmer in i sexkören - varför kör de så otroligt mycket doggystyle i Westeros? 
 • Jon Snow <3 Jag har hittat mitt fangirlsobjekt - om man nu får vara ytlig. Eller så beror det bara på att jag gillade honom innan jag ens började se tv-serien. Fast det där lockiga håret skadar ju inte. 
Spoilers:
 • Varförvarförvarförvarför tvingade sig Khal Drogo på Daenerys? Det hände väl inte i boken? Som jag minns det så respekterade han att hon var rädd och de hade någorlunda öm stund vid en sjö långt efter att de hade gift sig, där förspelet typ började med att hon fick fläta upp hans hår? Eller är det bara jag som har drömt det hela.
 • Jag ville bara gråta hela avsnittet. När man vet vad som händer alla karaktärer och vet att många av dem kommer att bli så mycket olyckligare så känns det lite ledsamt. Speciellt med Sansa Stark. När hon kollar på Joffrey med den där drömska, förälskade blicken så vill jag bara skaka om henne och skrika "neeeej, inte det monstret!". Stackars flicka
 • Jag tycker så synd om hela familjen Stark. Kommer de någonsin att få se varandra och bli lyckliga igen?

7 kommentarer:

 1. Som jag förstod det så är barnen äldre dels för att det är svårt att jobba med så unga barnskådisar som skulle ha krävts, dels att man inte får göra vad som helst med barn på tv. Scenerna med Dany och Khal Drogo skulle till exempel förmodligen räknas som barnporr om de filmades exakt som de är skrivna.

  Håller på och läser om första boken nu: Rickon är 3, Bran 8, Arya 9 och Sansa 11. Så de har alla fått 2-3 år extra, precis som du konstaterar. Vet inte hur gammal Robb är tänkt att vara i tv-versionen, men han ser ju ut som minst 20.

  De som dock framförallt blivit äldre är Eddard och Catelyn: De är runt 35 i boken medan Sean Benn är 49 och Michelle Fairley verkar vara 46 (hon är svårgooglad).

  För övrigt kan jag bara avundas dig som har avsnitt två kvar att se. Det är där som det blir riktigt bra (och Daenerys börjar ta för sig desto mer).

  Och vad gäller din första spoilerpunkt: Du kommer ihåg helt rätt.

  SvaraRadera
 2. Jag misstänkte att det var något sådant. Och om Daenerys nu verkligen skulle ha varit 13 år så hade de ju absolut varit tvungen att klä henne mer. Mycket av "A Game of Thrones" skulle förmodligen räknas som barnporr. Shae är väl ganska ung hon med, så de lär ju åldra henne ett år eller två också.

  Räknas inte Daenerys scener som barnporr ändå? Viserys säger ju att det var 17 år sedan de var tvungna att fly Westeros, så hon borde ju vara 17 år i serien. Möjligtvis så räknas det inte för att Emilia Clarke är äldre (vet ej om det är skådespelerskans ålder eller karaktärens som spelar in) eller så har de ändrat i serien så att Daenerys var äldre än nyfödd när de flydde.

  Jag tror att de inte gick så mycket på skådespelarnas ålder, utan mer på deras prestation när de valde dem. Eller så åldrade de Ned och Catelyn när deras barn fick några extra år pålagda, för att det skulle bli mer trovärdigt.

  Jag ska se nästa avsnitt ikväll redan hade jag tänkt :)

  SvaraRadera
 3. Ganska säker på att det är skådespelarens ålder och inte karaktärens som avgör. Hade inte tänkt på Shae, men du har med största säkerhet rätt.

  Ja, Sean Bean var hela tiden förstavalet som Eddard - så det spelade nog ingen roll hur gammal han är. Jag stör mig inte på det, för han känns verkligen helt rätt som Ned.

  SvaraRadera
 4. Håller helt med om din första spoilerpunkt! Agh! Jag blev extrem irriterad när jag såg de scenen, för den gör ju att de två karaktärernas förhållande hamnar i ett helt annat (och långt mer obehagligt) ljus. Det känns som ett billigt sätt att fiska sympati för D, genom att göra henne till ett offer. Plus att det känns som ett billigt sätt att utmåla dothraki som barbarer, spela på fördomarna liksom. :/

  Plus: ÄLSKAR parallellen till Dexter-Lila och Angel-Connor som irritationsobjekt! Couldn't agree more! :)

  SvaraRadera
 5. Jakob:
  Då litar jag på dig! Jag kollade upp det där och Shae är 18 år, så de skulle ju kunna lämna henne så pass ung, men tror att de mest troligen lägger på något år för att det ska bli mer smakfullt.

  Ja, Sean Bean känns verkligen som klippt och skuren för rollen som Eddard. Först när jag läste att Sean Bean hade fått rollen så var jag lite orolig att jag skulle tänka på honom som Boromir, men direkt jag såg honom i AGoT så klickade det direkt.

  Bokstävlarna:
  Ja! I boken så förstår jag varför hon börjar att älska honom, trots att hon egentligen inte ville gifta sig med honom, då han är en av de första personerna hon har mött som inte bara utnyttjar henne och som behandlar henne... kärleksfullt (kommer ej på ett bättre ord). Men hur hade de tänkt nu? Undra om hela förhållandet ändras eller om de kommer att gå vidare på samma sätt. Hur kunde Martin tillåta ändringen?

  Haha! Bra att veta att jag inte är den enda som stör mig på dem :D

  SvaraRadera
 6. Hej,

  Håller ett öga på vad som sägs om Game of Thrones i Sverige för vår sida och ville bara kommentera ett par saker:

  Jag är inte heller förtjust i ändringarna angående Daenerys och Drogo. Tydligen filmade man först bröllopsnatten på ett sätt som låg närmare boken men man valde senare en mer ... linjär utveckling för henne. För även det inte är en hemsk upplevelse i boken är ju de följande veckorna svåra för henne. Så man ville förenkla det.

  Tycker det var fel val men man har ju ganska ont om tid. Kan också säga att förhållandet mellan Daenerys och Drogo i senare avsnitt (har sett de första sex) ligger betydligt närmare boken.

  När det gäller åldrar så valde man att lägga till några år på alla yngre karaktärer, och för Danys skull var det delvis för nakenheten och sexscenerna. Även om skådespelerskan är över 18 ville man inte visa en 13-åring i de scenerna. Man ville nog också undvika att arbeta med alltför unga barn för t.ex Arya.

  SvaraRadera
 7. Hej Linda!
  Jag förstår att de har en orsak bakom att ändra bröllopsnatten, i detta fallet av dramaturgiska skäl. Det är tråkigt att de måste förenkla det, för jag tror att man ändå skulle ha kunnat få fram hur svårt det var för henne - kanske bara en scen där hon är ensam bland dothraki och inte kan göra sig förstådd. Fast det kanske inte anses nog dramatiskt :) Vad skönt att höra att förhållandet blir bättre sedan!

  Jag kan tänka mig att Rickon också fick åldras för att det är lättare att handskas med ett barn i 6-9-åldern än en 3-4-åring.

  SvaraRadera