onsdag 29 september 2010
Jag och Oscar Wilde (II)
Samtalsteknik:
En sak som jag tycker är intressant när det kommer till samtalstekniken på 1800-talet är att en stor del av handlingen rör sig runt olika karaktärers världssyn och moraliska ståndpunkter. Oftast så är det två vänner som har en diskussion om något: kärlek, skönhet, ungdom, lycka - och har olika synvinklar. Ofta så är en av dem lite mer ironisk och en är lite mer "känslig" och protesterar högljudt.
Kvinnosyn*:
Ingen stark kvinna har hittils dykt upp i boken, 50 sidor in. De enda kvinnorna som har dykt upp är Aunt Agatha och hennes väninna the Duchess, som båda två är lite utav nidbilden, den skvallriga, högljudda överklassdamen som inte riktigt hänger med i den djupare diskussionen, men ändå ger sin syn på saker. Och just ja, Sir Henrys fru Victoria, beskriven som känslosamt fruntimmer som alltid är förälskad i diverse musiker och som påminner mig lite om Lydia Bennet. Sir Henry nämner dessutom att det endast finns fem kvinnor i hela London som det är värt att prata med och att kvinnor inte har någon koll, men ändå vill bli hörda.
Homoerotik:
Beror det på att jag adderar in en stor del av det jag vet om Oscar Wilde i texten? Att bara för att jag vet att Wilde själv var homosexuell så ser jag på vänskapen mellan Dorian och Sir Henry/Basil som något mer och djupare, eller beror det på att deras relation beskrivs annorlunda än vad vänskapen mellan två män oftast görs i liknande litteratur? Beror det på både Basil och Sir Henrys fokusering på Dorians utseende och oskuldhet eller på Dorians beundran för Sir Henry?
Något är det i alla fall som får mig att märka små små vibrationer mellan Dorian och Sir Henry. De känns som mer än vänner. Det känns som att minst en av dem är sexuellt attraherad av den andra.
(* Jag har blivit hjärntvättad av min lärare i Engelska C, då jag i våras skrev en analyserande uppsats om postkolonialism och feminism i "Jane Eyre", där en av grundpunkterna var att man skulle se hur kvinnor porträtteras. Sedan dess har jag inte kunnat läsa en bok från 1800-talet utan att tänka på det.)
måndag 27 september 2010
Jag och Oscar Wilde (I)
(s. 7, "The Portrait of Dorian Gray")
Jag älskar Oscar Wilde, utan att ha läst någonting av honom - annat än de första 20 sidorna av "The Importance of Being Earnest" (för övrigt fantastisk). Jag har stoppat Wilde på en piedestal och nu så är timmen slagen. Nu är det dags att öppna min finfina utgåva av "The Portrait of Dorian Gray" och se om Wilde lever upp till mina förväntningar. Hittills så har jag kommit 8 sidor in i boken - och min vän Oscar visar sig faktiskt leva upp till min bild.
Jag hoppade över alla förord och ska läsa dem när jag har läst ut boken, då de i förordet till min utgåva av "Jane Eyre" spoilar hela boken. Dock så tycker jag att man ska läsa Wildes egna förord, där han ägnar två sidor åt att skriva om art och få det att låta mystiskt och en smula above all... för att sedan avsluta med "All art is quite useless".
Boktjuven av Markus Zusak
"Boktjuven" (The Book Thief, 2005), skriven av australiensiska Zusak, utspelar sig i Tyskland under andra världskriget och följer den unga tyska flickan Liesel Memingers liv under dessa år. Berättaren är Döden, som fascineras av flickans historia och hur deras vägar korsades. Den 9-åriga Liesel skickas tillsammans med sin bror till en fosterfamilj i Molching, då föräldrarna misstänks för att vara kommunister och fruktar för sitt liv. På tåget till Molching dör Liesels bror, vilket lämnar henne ensam, sorgsen och rädd i en ny omgivning. Tack vare hennes fosterfars vänlighet, grannpojken Rudy och en stulen bok så bemästrar hon sin rädsla och anpassar sig till sitt nya liv: en mix av undangömda judar, nazister, bomber, orättvisa, död och stulna böcker.
Det finns saker som jag gillar och saker som jag gillade lite mindre. Jag kan ta det positiva först, för det var den delen som dominerade. Jag gillar idéen att ha Döden som berättare: han får komma till tals alldeles för lite, med tanke på hur på hur mycket han florerar inom litteraturen. Jag gillar Dödens sätt att avdramatisera saker på. Boken känns inte som en tung skildring av livet under andra världskriget och judeförföljelsen. Inte ens när det handlar om dessa saker så känns det lika gravallvarlig och dystert som det bör kännas (dock så fick jag lite ont i magen av två, tre situationer... särskilt judarnas marsch mot Dachau). Jag tycker att Döden har ett ganska behagligt berättarsätt, lite som en halvrolig farbror, men han har en big flaw som jag kommer till senare. En riktigt irriterande flaw.
Jag gillar hur dialogen är strödd med tyska ord och fraser, en av de vanligast förekommande är Saumensch (lortgris om jag inte minns fel). Jag gillar de små avgränsande fetstilta kommentarerna där personer eller ord förklaras närmre, mitt i texten. Jag gillar uppdelningen av romanen där varje "del" är namngett efter en av de böcker som Liesel får/stjäl och där de olika underkapitlens namn står listat i början av själva delen. En liten smak bit på vad som ska komma.
Hur bra jag än tycker att det är att man får små retsamma hintar om vad som kommer att hända i delen, så gillar jag inte att Döden gång på gång spoilar slutet. Okej, nu blir jag motsägelsefull. Jag har tidigare hyllat "Moulin Rouge!" för dess underbara början ("The woman I loved is... dead."), men det är en skillnad. Jag har ingenting emot att få veta att ett kärlekspar är doomed, det gör bara det hela mycket sorgligare och vackrare. Däremot så gillar jag inte att få det skrivet på näsan exakt hur det kommer att hända eller när det kommer att hända. Det kan vara ett spänningsmoment att få veta vissa detaljer, men ine för många. Så Döden kunde gärna ha fått hålla tyst.
En liten tuva tippar inte ett helt lass, inte i min bok, men det gör mig mer härdad mot tårar och om det är något som står nedskrivet i min bok med font 42, understrykt och fetstilat, så är det att tårar är bra. Tyvärr blev det lite mindre tårar än vad det kunde ha blivit, men de kom... dock lite senare än vad jag hade förväntat mig.
söndag 26 september 2010
Ang kommentarfunktionen
Onödiga finesser.
lördag 25 september 2010
Supernatural säsong 6!?
Inte för att det gör mig något att en av mina favoritserier får en sjätte säsong, men jag var så inställd på att den femte säsongen var den sista. Det är samma sak som med How I Met Your Mother, som också bara skulle vara fem säsonger.
Nobelpristagare
1907 Rudyard Kipling (Storbritannien)
1909 Selma Lagerlöf (Sverige)
1951 Pär Lagerkvist (Sverige)
1954 Ernest Hemingway (USA)
1957 Albert Camus (Frankrike)
1962 John Steinbeck (USA)
1970 Aleksandr Solzjenitsyn (Sovjetunionen)
1996 Wisława Szymborska (Polen)
2007 Doris Lessing (Storbritannien)
Aleksandr Solzjenitsyn och Wisława Szymborska kanske inte borde få stå med på listan då jag endast har läst halva "En dag i Ivan Denisovitjs liv" på skolan (vi fick den i ett häfte och så sa vår lärare att om vi blev intresserade så kunde vi låna boken på biblioteket och läsa slutet, han gjorde ofta så med olika böcker) och några av Szymborskas dikter.
Kommer snart att uppdatera listan med Gabriel García Márquez då både "One Hundred Years of Solitude" och "Love in the Time of Cholera" står med på min Adlibrisönskelista. Kommer även att läsa mer av Lagerlöf och Lessing då de har med flera böcker, bland annat Children of Violence-serien, på tidigare nämnda lista.
På tal om serier
Ally McBeal säsong 1-4
Angel säsong 1-5
Bones säsong 1-4
Buffy the Vampire Slayer säsong 1-7
Extras säsong 1-2
Gilmore Girls säsong 1-7
Grey's Anatomy säsong 1-4
Heroes säsong 1
Supernatural säsong 1-4
True Blood säsong 1
Veronica Mars säsong 1-3
Vänner säsong 1-10
Det är ganska tydligt vilka som är mina och vilka som är hennes. Enligt mina beräkningar så äger jag 45 av dessa säsonger och min syster äger de övriga 22.
Hur många tv-serieboxar äger ni? Och vilka?
Lön är dåligt för min plånbok
Jag har precis bränt 870 kr på mindre än 5 minuter. På 2 olika hemsidor!
Det hela började med att jag såg att Dexter säsong 1 kommit in på CDON... vilket slutade med att jag köpte den (99 kr) samt True Blood säsong 2 (341 kr). Summa: 469 kr med frakt.
Efter det så tänkte jag att jag skulle gå in och kolla på Adlibris... Vilket slutade i en riktigt ogenomtänkt beställning. Har försökt sätta ihop en bokbeställning i över en veckas tid, men när man har 289 böcker på önskelistan, varav 22 av dem är på Prio1 (alltså böckerna jag måste ha för att kunna överleva), så har det gått lite sådär med sammansättningen av beställningen. Sist jag räknade så skulle det gå på 1500 kr - och notera att detta är böckerna bland de där 22 som jag absolut inte kan lämna utanför beställningen. Nu så drabbades jag ju av hybris och tänkte att jag skulle köpa några böcker. Vilket slutade med att dessa böcker införskaffades:
"A Game of Thrones" av George R.R. Martin á 78 kr
"Hush, Hush" av Becca Fitzpatrick á 77 kr
"The Hunger Games" av Suzanne Collins á 79 kr
"The Stand" av Stephen King á 85 kr
"The Magicians" av Lev Grossman á 81 kr
Summa: 400 kr, prick.
Kanske är detta det ultimata sättet att hantera min önskelista på. Att bara välja böcker och inte tänka så mycket. För alla böckerna i beställningen är böcker jag jättegärna vill ha. Jag längtar efter en episk fantasyserie - "A Game of Thrones". Jag längtar efter en ny romantisk ungdomsserie med övernaturliga inslag á la Twilight - "Hush, Hush". Jag längtar efter en ny Harry Potter - "The Magicians". Samt två böcker jag är övertygad om att de är extremt bra.
Det är bara synd att jag inte kom på tanken att köpa "Buffy the Vampire Slayer: The Long Way Home" när jag lika höll på. Eller "The Passage", fast jag har precis upptäckt att den kommer ut i pocket i januari och alltså kostar hälften så mycket då, så jag tror att jag väntar. Jag är inte den som måste läsa hypade böcker så snabbt som möjligt. Enda felet är bara att jag måste hålla mig borta från recensioner tills dess.
En annan sak som är lite ogenomtänkt: Varför är 99 procent av alla böcker på min önskelista delar av en serie? Hur smart är det att hålla på med 3 serier man tycker om just nu (4 st om man räknar med mitt mål att införskaffa alla Kathy Reichs deckare) och sedan påbörja fyra andra serier? Jag får försöka lösa det på något sätt...
torsdag 23 september 2010
To Kill a Mockingbird av Harper Lee
Dagens funderingar
I Gällivares skolval så fick de 28 % av rösterna. Jag höll seriöst på att få en aneurysm när jag läste den här artikeln i NSD (Norrländska Socialdemokraten, morgontidningen i Norrbotten). En tjej som går samhällsprogrammet blir citerad i artikeln. En del av citatet lyder:"Vi ser unga invandrare med nya telefoner och annat som vi inte har råd med. De får väldigt mycket av staten - tror vi".
Det var där aneurysmvarningen blev ännu kraftigare. Vilka räknar hon som invandrare? De som precis har kommit hit och, ja, lever på bidrag? Eller de som har varit här i flera år, som själva kanske har ett arbete och vars föräldrar kanske arbetar och som på så sätt har pengar att köpa sig en mobiltelefon, ett av de främsta sociala tingen i vår tid. Jag har svårt att tro att de nykomna flyktingar som gick gymnasiet samtidigt med mig levde i sådan lyx. De hade i stort sett på sig samma klädesplagg varenda dag, från att de kom till sommaravslutningen, och vissa av dem hade mobiler, som de fått av de som tagit hand om dem. Gamla, avlagda mobiler. (Sedan är ju frågan när vissa kasserar en mobil, jag har vänner som lagt bort sina iPhones nu för att köpa en iPhone4).
Så om 4 år så kommer vi alltså ha dessa ute i vallokalerna. Ungdomar som ännu inte har fått någon uppfattning om SD. Som kanske inte läser dagstidningarna, som kanske inte läser mellan raderna. Som fortfarande har "vi och dem"-tänk (eller snarare "jag och alla andra"-tänk). Ungdomar som jag helst skulle vilja knyta fast vid skolbänkarna och tvinga igenom en detaljerad genomgång av SD partiprinciper (på barnspråk, så att alla små fina skiftningar syns) och nazisternas frammarsch under 30-talet.
Sedan så skulle jag vilja att alla lärare går igenom demokratins och Sveriges grundlagar lite tydligare och förklara hur vissa delar väger mot varandra. Att även om SD är demokratiskt invalda i riksdagen så strider deras åsikter fortfarande mot demokratin.
Det känns som att de förtroendevalda inom SD borde få lite undervisning också. Enter Eric Gerhardsson, invlad SD-politiker i Gällivare kommunfullmäktige, som hoppade av två dagar efter valet då han fördjupat sig i SD:s partiprinciper och insett att det går emot hans egna åsikter. Undra hur många aktiva SD:are som faktiskt inte vet vad deras parti står för?
2. Man är visst mindre värd som människa om man är socialdemokrat eller röstar åt vänster, på de rödgröna. Jag vet inte hur många gånger de senaste veckorna jag har hört uttrycket "sossesvin" kastas omkring. Finns det en motsvarighet till moderater? Allt från att klaga på dagens sjukförsäkring till att säga att kvinnor och män ska vara jämställda möts med ett "sossesvin" eller "kommunist". Tycker det är konstigt. Hur ofta kallar man moderater för moddesvin?
(Jag kom och tänka på det här när jag läste Kenzas blogg och såg att hon fått en hel del arga, otrevliga kommentarer för att hon uttryckt sig negativt mot moderaterna och sagt att hon röstat rödgrönt. Hon blev även uppmanad att inte skriva om politik på bloggen (från ett tjugotal läsare - trevliga och otrevliga) för att de kunde påverka ungdomar. Konstigt nog så hör jag inte någon arg, upprörd röst om att Anna Hibbs och vad de nu heter skriver positivt om moderaterna).
3. Jag är väldigt deprimerad och bitter idag, men det är endast för att alla andra bloggare är på bokmässan och inte kommer att uppdatera sina bloggar under hela helgen, så jag får sitta här hemma ensam och vara avundsjuk för att jag bor i Norrbotten och inte har tid eller pengar att åka till Göteborg.
Om jag fortsätter att vara bitter så kommer jag säkert att publicera ett nytt bittert inlägg om säg... trångsynta människor som skrattar åt jämställdhetsfrågorna eller DN.ses kommentarfält, helvetet på jorden och boplats för de flesta osympatiska (och oempatiska) idioter i Sverige.
tisdag 21 september 2010
Arbete, studier och beslutsångest
Jag har precis avancerat i arbetslivet. Från timanställd till fast vikariat till och med årsskiftet. Detta betyder att jag är garanterad ett visst snitt timmar i veckan och är schemalagd för 6 veckor i stöten, i stället för en vecka åt gången som jag haft tidigare (vilket gör det jättesvårt att planera något!). Detta betyder även att jag kommer att ha mycket svårare att ta ledigt, då jag är planerad att jobba 40 timmars veckor istället för att bara hoppa in vid behov (vilket de har hela tiden), samt att jag kanske får jobba under jul och nyår.
Vet fortfarande inte om det var en för- eller nackdel att ta det erbjudna vikariatet, särskilt som det är i stort sätt omöjligt för mig att byta mina pass med någon av mina arbetskamrater då de flesta svarar på kunder jag inte fått utbildning för.
Idag har jag även skickat in högskoleansökan och extra blanketterna till Umeå Universitet för att än en gång få komma med i det alternativa urvalet till läkarlinjen.
Jag har börjat tänka över det här med att beställa tv-serier. Jag är ju trots allt ena delen i ett par numera, vilket gör det svårare för mig då jag endast kan se 30-minuters komediserier med sällskap. Jag har 2 säsonger av Grey's Anatomy att gå igenom - och sedan så måste jag börja på en re-run av Supernatural för att vara maximalt pepp när femte säsongen kommer ut. Kanske att jag ska göra något så ovanligt som att ... inte beställa någonting. Kanske det räcker så?
(Fast å andra sidan så kan jag ju alltid se serierna jag beställer EFTER jul då jag inte har min pojkvän hos mig och är ensam och har heartache).
måndag 20 september 2010
TV-serieshopping
Jag har en ursäkt: min pojkvän har börjat jobba skift. Var fjärde vecka så jobbar han t.o.m kl 22 på kvällen och var fjärde vecka så jobbar han natt. Alltså så har jag en hel del kvällstid på egen hand att utnyttja. Nog så kan jag ju läsa då eller blogga, men jag vill ha en ny tv-serie. En bra serie.
Några exempel på boxar jag har ögonen på just nu:
Dexter säsong 1 (tyvärr slut just nu) och 2
Dollhouse säsong 1
House M.D säsong 1 och 2
Lost säsong 1 och 2
True Blood säsong 2
Förhäxad säsong 1-8 samlarbox (slut, men otroligt billig!)
Är även lite småintresserad av The Tudors säsong 1-3 eller Robin Hood säsong 1.
Hm... Vad ska det bli, kostymdrama eller övernaturligt äventyr? Mördare eller läkare? Sedan så får man ju inte glömma att Supernatural säsong 5 och Vampire Diaries säsong 1 kommer ut på box i Sverige den åttonde december. Får se om jag orkar vänta till dess...
Vad tycker ni? Några andra tips?
söndag 19 september 2010
...
Beautiful Blogger Award
Lisa skrev så här om min blogg:
Saras perspektiv är på sätt och vis nygammal med sin blogg (jag följde hennes
förra). Hon är en ung tjej (eller så är jag *gulp* gammal) med huvudet på skaft
som förutom böcker tycker mycket om tv och film. Härligt personlig blogg!
Jag blev verkligen jätteglad och ni gjorde dagen mycket bättre och ljusare. Tack så mycket, ni är guld värda.
Då var det alltså dags för mig att föra utmärkelsen vidare och det har varit ett riktigt svårt val - och jag ber om ursäkt för dåliga motiveringar. En del av dem jag har gett utmärkelsen har redan fått en utmärkelse på annat håll tidigare, men jag tycker att de är värda lite uppskattning från mitt håll också. Först: reglerna.
När man tagit emot awarden ska man:
♦ kopiera in awardbilden i din blogg för att visa att du har fått den ♦ tacka och länka till den som nominerade dig
♦ nominera sju andra bloggare och länka till dem
♦ berätta sju intressanta saker om dig själv
Helena på Bokhora för att hon är den mest intellektuella personen jag känner och när jag var mindre så var hon allvetande i mina ögon (och är det fortfarande), i alla fall när det kom till all form av populärkultur. Hennes ordrika, personliga recensioner är bland de bästa på Internet och om man behöver ett boktips så vet man vart man ska vända sig.
Glorybox för att hennes intressanta inlägg om film, tv och böcker. Jag gillar speciellt filmrecensionerna, även om jag själv inte är särskilt välbevandrad i de gamla filmklassikerna. Hon är även en av de trevligaste bloggarna som alltid tar sig tid att svara på alla kommentarer och för det är hon värd en extra eloge!
Mats Strandberg för att han är enda anledningen till att jag överhuvudtaget läser Aftonbladet Söndag (jag läser hans uppslag och Bit för bit, resten bläddrar jag igenom) och för att hans blogg är lika bra, om inte bättre, än hans krönikor.
(Här så kan jag passa på att säga att jag ser fram emot Mats&Saras bok. Den kommer nog vara romanen som blir undantaget till min "gillar ej svenska böcker"-trend. Vill bara tillägga att jag tror att denna trend beror på att jag mest har läst Liza Marklund-deckare.)
Bokstävlarna för att hennes blogg är en underbar mix av skräck, vampyrer och intressanta recensioner. Hon har fått mig att vilja läsa böcker som jag nog egentligen inte skulle varit så intresserad av i vanliga fall, allt på grund av hennes recensioner.
Happy Happy Fangirl för att hennes blogg är en mix av nördighet, personliga inlägg, snygga bilder och überbra inlägg om politik, diskrimination, jämställdhetsfrågor och andra problem i världen. Jag har roat mig med att läsa bloggen från början (fast har bara hunnit fram till slutet av 2007) och de där glimrande inläggen finns hela vägen.
Weird Science (med en speciell eloge till Johanna Koljonen) för att de skriver intressant och innehållsrikt om film&TV. Det blir lite intellektuella krönikor i stil med kultursidorna, utan att de blir alltför pretentiösa och obegripliga, så att vanliga människor så som jag kan hänga med. Jag vet att Johanna Koljonen inte har skrivit något på Weird Science sedan slutet av förra året, men hon är ändå briljant. Jag har haft en liten fangirlcrush i henne sedan På Spåret, där hon verkade vara så himla mysig och rolig, och min kille - som lyssnar på P3 Kultur var och varenda dag på jobbet - har börjat överanvända uttrycket flämtpekoral sedan han hörde henne säga det... trots att jag inte tror att han vet vad det betyder.
Så var det alltså dags om 7 fakta om mig.
1. Jag brukar prata med TV-seriekaraktärer och utvärdera deras handlingar. Jag har bland annat haft ett djupt samtal med Xander på grund av hans agg mot Spike. Xander förlorade helt klart, men det kan även ha berott på att han var pausad.
2. När jag var 12 år så fick jag för mig att jag skulle skriva nästa episka fantasy-serie. Jag hann bygga upp en hel värld med över 100 karaktärer (varav ett 20-30-tal var välutvecklade) innan jag insåg att jag inte kan skriva och övergav projektet.
3. Trots att projektet är övergivet så castar jag fortfarande skådespelare i rollen som karaktärerna, ifall det nu skulle bli en film av min bokserie, om den nu skulle komma ut. Oddsen är väldigt höga.
4. Jag röstade för första gången idag - och insåg i röstbåset att jag inte har en aning om vad landstingsvalet egentligen innebär. Vad gör egentligen landstingsfullmäktige?
5. Jag är galen i Harry Potter, som de som har läst mer än två inlägg i min blogg säkert vet, och året jag fyllde 11 år så grät jag mig en kväll till sömns för att jag inte hade fått ett Hogwartsbrev.
6. När jag var liten så var min dröm att bo på en röd bondgård - med källare och vind, det var viktigt - och ha en massa djur och sex barn. Det ironiska är att när min kille var liten så var hans dröm att bo på en gul bondgård, ha sex barn och en massa med traktorer. We are meant to be, aren't we?
7. Jag har en gång under min gymnasietid hållt en historielektion ...för min historielärare. Det hela började med att hon under en lektion pratade om huset Tudor och råkades ge oss lite (läs: mycket) felaktig information - vilket ledde till att jag veckan efter höll ett muntligt föredrag om Henry VIII och hans fruar. Till mitt försvar så vill jag säga att det var inplanerat att jag skulle göra ett muntligt arbete, men jag ändrade ämnet från Huset Vasa till Huset Tudor. Det är ju samma tidsperiod, bara ett annat land.
The Tenth Circle av Jodi Picoult
Vindens skugga av Carlos Ruiz Záfon
lördag 18 september 2010
Percy Jackson and the Lightning Thief av Rick Riordan
fredag 17 september 2010
19 minuter av Jodi Picoult
onsdag 15 september 2010
Cala Bona
Jag har det bra här på Mallorca och har lyckats med konststycket att bränna mig på näsan, samt attän en gång få ojämna troslinjer (ett stående skämt, då bikinitrosorna verkar vara konstant inskavda på ena skinkan, vilket ger en otroligt sned bikinilinje).
Under denna resa har jag hunnit göra vissa iakttagelser:
- Ving har världens bästa hotell då de har SVENSKA tangentbord vid datorerna i foajén. Efter alla mina problem med de thailändska tangentborden i Phuket, som hela tiden slog över till Thai-tecken då jag bara ville ha stor bokstav, så är jag väldigt väldigt tacksam.
- Mallorcanerna måste älska rondeller. Under de första 20-30 minuterna av bussresan mellan Palma och Cala Bona så passerade vi 12 rondeller. Sedan somnade jag och tappade räkningen.
- Det finns tre "barer" här som heter Bon Temps. Tyckte att det var ett roligt sammanträffande, men sen så visade det sig att gatan visst hette Avenú de Bon Temps (eller liknande).
- I måndags så åkte vi in till Palma då det var dåligt väder här. Det visade sig att det inte var dåligt väder i Palma utan närmre 35 grader och strålande sol. Detta till trots så köpte jag en jättesnygg vinterkappa på Zara. Behöver jag säga att provningen inte var en dans på rosor?
- Palma är förövrigt en jättetrevlig stad och var inte det minsta turistig.
- Mitt poängsystem för att betygsätta böcker behöver justeras. Upptäckte att alla böcker jag har läst hittills har hamnat mellan 3,7-4,4 och ändå så är det stoor skillnad mellan vissa.
Imorgon är vår sista dag här och på fredag förmiddag så landar jag i Sverige igen. Då så ska jag speedblogga om alla böcker jag har läst. (Som tur är så har jag skrivit ca ett halvt skrivblock om dem, så jag har material till blogginlägg).
lördag 11 september 2010
Slända i bärnsten av Diana Gabaldon
"Slända i bärnsten" är Diana Gabaldons andra bok i serien om Claire Randall, som i förra boken "Främlingen" blev bakkastad i tiden under en promenad till en mystisk stenring i Skottland och helt plötsligt befann sig på 1740-talet. I förra boken så hann hon bli förälskad i skotten Jamie Fraser, jagad genom landet och riktigt tilltufsad. I denna bok så berättar hon vad som hände efter att hon flytt från England i "Främlingen" och tagit tillflykt i Paris, fast det finns bara en liten hake: Claire befinner sig för tillfället på 1970-talet och har en 21-årig dotter.
Märk min förvåning när "Slända i bärnsten" började och Claire helt plötsligt befann sig i "nutid" med en vuxen dotter. Så vitt jag minns så var Claire fortfarande 27 år i slutet av "Främlingen" och befann sig fortfarande på 1700-talet. Nu så är hon närmare 50 år, har som sagt en dotter och är även änka efter Frank Randall. Jag blev både förvirrad och ledsen, för även om bokens baksidetext avslöjar att Claire varit tvungen att lämna Jamie och nu försökr komma tillbaka till honom, så är hon ju ändå 50 år vid det här laget... och Jamie kan ju inte vara mer än max 30 år.
Jag tror faktiskt att jag är lite halvt småkär i Jamie Fraser, trots att han stundtals är en 1700-tals mansgris och macho personifierad (samt sjukligt svartsjuk, dock ej i Edward Cullen-stil). Eller jag är nog kär i vad han symboliserar. Den råa, oborstade hjälten med ett hjärta av guld som alltid räddar sin älskade och hela tiden berättar för henne hur mycket han älskar henn. En passionerad älskare eller en slags snuttefilt för mig, som alltid är lite smått orolig för allt som kan tänkas finnas under min säng, som gärna skulle vilja ha en hjälte (eller hjältinna, Buffy funkar fint för mig) som kunde vaka över mig. En alternativ anledning till dessa känslor hittas längre ner.
Jag har tidigare nämnt att "Outlander"-serien (den heter så på engelska, vet ej om den har ett svenskt namn) är lit som Sookie Stackhouse-serien, fast med 1700-tals skottar istället för vampyrer. Har kommit på en ännu bättre liknelse: Den är som Sookie Stackhouse möter "Sagan om Isfolket". Det vimlar av våldtäktsförsök, onda fiender, starka sexuella känslor (samt scener), saker händer hela tid och alla är ute efter vår hjältinna Claire. Nämnde jag att många män även finner henne väldigt attraktiv?
Trots allt detta så stör jag mig inte lika mycket på det som i en viss bokserie - börjar på S och slutar på agan om Isfolket - fastän det är i stort sätt samma ingredienser. Kan det bero på ett bättre språk? Karaktärer som faktiskt har två dimensioner istället för att vara platta? En historia jag faktiskt bryr mig om? Eller att sexualitet framställs som mer jämlikt i "Outlander"-serien? (Där offret i ett av de två lyckade våldtäktsförsöken faktiskt är en man).
Ibland, oftast när man kommer till de 100-200 sista sidorna och har läst några hundra sidor på ett dygn så blir jag lite less, men det övergick snabbt denna gång. Böckerna fångar min förkärlek för stoora känslor, Bigger than life-känslor. Jag är en liten Drama Queen och en ganska passionerad läsare och för min del så är det ju större desto bättre som gäller i sådana här sammanfall. Älskar som sagt Claire och Jamies "dö vid din sida, för dig"-kärlek. Och jag tror att det kan vara anledningen till ovannämnda tomhetskänsla efter bokens slut. När man har spelat ut hela sitt känsloregister under en dag och verkligen plågats, längtat, gråtit och hoppats då så är det svårt när det helt plötsligt inte finns något att reagera kvar på.
Spänning: 5
Engagemang: 5
Språk: 3
Porträtt: 3
Handling: 4
Summa: 4
Måste bara säga att jag blev lite halvt sur på att boken slutade med en cliff-hanger. Nu måste jag ju gå och låna "Sjöfararna" på biblioteket!
torsdag 9 september 2010
Viva Espana!
Har packat med mig: "Slända i bärnsten" av Diana Gabaldon, "Percy Jackson and the Lightning Thief" av Rick Riordan, "19 minuter" av Jodi Picoult", "The Tenth Circle" av samma Jodi, "Boktjuven" av Markus Zusak, "To Kill a Mocking Bird" av Harper Lee samt "Vindens skugga" av Carlos Ruiz Zafón.
"Percy Jackson and the Lightning Thief" har helt plötsligt fått oerhört mycket att leva upp till, då jag upptäckte en stor, blåglittrande blurb på baksidan. 'It's Buffy meets Artemis Fowl. Thumbs up - Sunday Times'. Om man jämför med Buffy då måste det vara bra, och Artemis Fowl går ju inte av för hackor han heller (när jag var 10-11 år så var jag kär i honom, sedan gick jag över till Aragorn och efter det till Alex Rider - märker någon annan generationshoppet?).
Jag har förut mött en enda annan Buffy-blurb och det var Veronica Mars där det stod 'Lite Buffy. En nypa Bogart. Några stänk Kitty.' och alla vet ju att Veronica Mars är awesome (samt att Joss Whedon själv gillar - och har deltagit i - serien), så det stämde ju.
Kommer tillbaka på fredag nästa vecka och då får ni veta om Buffy-blurben levde upp till förväntningarna..
onsdag 8 september 2010
Höstutmaning: Tegelstenar
Jag skulle gissa att böckerna jag kommer att läsa är "Boktjuven" och "The Passage".
tisdag 7 september 2010
Inför Mallorca-resan
Ni vet inte hur besviken jag blev. Jag letade igenom alla sektioner av biblioteket och kom ut med FYRA möjliga böcker. Jag lovar; de gillar inte pocket på det där biblioteket. Summan av kardemumman blev detta:
"19 minuter" av Jodi Picoult, som jag gillar och som är engagerande och bra, utan att bli för magiskt bra. Handlar dessutom om skolskjutningar, ett ämne som har intresserat mig (skrev en 35 sidor lång samhällsrapport om Columbine/Virginia Tech/Jokela/Kauhajoki i våras).
"Jungfruns älskare" av Philippa Gregory, mitt hatobjekt efter hennes första Tudorfictionbok "Den andra systern Boleyn" - som fick mig att se rött på grund av smutskastning av min älskade Anne Boleyn. Den här boken handlar om Elizabeth I och jag hoppas verkligen att Philippa kan hålla sig innanför historiens ramar denna gång. Sedan så får hon nog lite hjälp av att jag inte är lika insatt i detaljerna kring Elizabeths liv som jag är i de kring hennes mammas liv.
"Raven's Gate" och "Evil Star" av Anthony Horowitz, två första böckerna i en ungdomsserie vid namn "The Power of Five". Jag älskade Horowitz Alex Rider-böcker när jag var liten, så det är i alla fall lite lovande.
Sedan så har jag ju "Älskade syster" av JCO och "To Kill a Mockingbird" i mitt bokpaket som jag kan ta med mig, dock så tror jag att de är lite för bra. Har även "Slända i bärnsten" av Diana Gabaldon (perfekt strandläsning! Läste "Främlingen" i Thailand, böckerna är lite som Sookie Stackhouse fast på 1700-talet och med skottar istället för vampyrer) och "Percy Jackson and the Lightning Thief" av Rick Riordan på väg hem i ett paket, men på grund av att Adlibris ljög för mig och har hanterat paketet i 4 dagar, istället för 2 dagar som det utlovades, så kommer jag nog inte hinna få dem.
Ska gå igenom mina bokhyllor nu och se vad jag hittar... iPoden ska i alla fall ta och laddas med lite Florence + The Machine.
Olästa tegelstenar
Först, def. tegelsten: Eftersom 400 sidor är den perfekta boklängden för mig så räknar jag böcker med över 600 sidor som tegelstenar - eller böcker som tar enorm plats i bokhyllan. Dock så tänker jag inte kolla upp några sidnummer, så någon under 600 sidor kan slinka med då jag endast använder ögonmått.
- "Blonde" av Joyce Carol Oates. Har stått i min bokhylla i över tre år nu, orörd. Anledningen till detta är att jag är rädd för dess bra-het, samt inte vill förstöra omslaget då jag tycker att det är så vackert. Någonsin hört något knäppare?
- "Shantaram" av Gregory David Roberts. Har även den stått och tagit upp plats allt för länge.
- "Anna Karenina" av Leo Tolstoy.
- "Det innersta rummet", "När ingen ser", "In the Presence of the Enemy" och "Missing Joseph" av Elizabeth George ser även de riktigt tjocka ut, men det kan bero på att de tre sistnämnda är pocket.
- "Boktjuven" av Markus Zusak.
- "The Glass Books of the Dream Eaters" av G.W Dahlquist, som jag nästan hade glömt bort. (Jag glömmer alltid bort att läsa icke-ombloggade böcker, för det finns alltid någon som jag har hört gott om och blivit mer nyfiken på)
- och sist, men absolut inte minst, "Snö och aska" av Diana Gabaldon, impulsköpt på bokrean för något år sedan. Lär ta en långlånglång tid innan jag läser den då den föregås av 4 andra böcker á la 700-sidor styck.
Dessa böcker kommer snart, vilken dag som helst nu, få sällskap av mina Sherlock Holmes-volymer á la 1088 respektiv 768 sidor. Sedan så är det ju bara att se på min önskelista där bland annat "The Stand" av Stephen King (1168 sidor), "A Game of Thrones" av George R.R. Martin (864 sidor) och "The Passage" av Justin Cronin (768 sidor) finns med i toppen.
måndag 6 september 2010
Buffy S07:You sad, sad, ungrateful traitors!
Idag så blev jag jättesugen att se på Buffy, troligtvis så är det en bieffekt av att alla bloggar skriver om Buffy just nu och att jag inte har sett ett enda avsnitt på över ett halvår (!). Det konstiga var vilket avsnitt jag fick lust att se. Jag vill se slutet på "Empty Places" (S07E19) och början på "Touched" (S07E20). Slutet på det första får mig alltid att bli riktigt riktigt irriterad och början på det andra får mig alltid att bli riktigt riktigt glad.
Låt mig förklara: Första gången jag såg "Empty Places" var för 2 år sedan, då jag endast följde Buffy sporadiskt på tv under högstadiet och aldrig tog mig till sjunde säsongen. Därför var det en riktig chock för mig när de otacksamma bratsen vänder sig mot Buffy. Tycker att det är särskilt fräckt av dem att be Buffy lämna sitt eget hus, särskilt som Buffy måste hoppa av skolan och ta ett jobb hon hatar i sjätte säsongen för att få råd med hyran - TROTS att både Tara och Willow bor där. (Det nämns aldrig om de betalar något för det, men det är bara så jag har uppfattat det). Min första reaktion, medan min hjärna sjöd över hur otroligt dumma the Potentials är (tycker endast om Vi, hon är kickass. Kennedy är däremot inte så skoj, en riktig vagel i ögat) var att ställa mig upp och hotfullt säga till tv:n "Vänta bara tills Spike kommer hem..."
Sedan har vi då början på "Touched" där Spike verkligen kommer hem och låter alla mina känslor spilla ut. Jag hade gärna sett han slå sönder lite fler möbler. (Och min hjärnas svar på
detta var att skadeglat säga "I told you so!" till TV:n). "You sad, sad, ungrateful traitors, who do you think you are? ". My point exactly!
En rolig anekdot:
På ett secluded forum jag brukade vara ganska mycket på för ett tag sedan så var det en diskussion igång. En av medlemmarna hade nämligen erkänt att hon stal sin grannes tvättid då någon stulit hennes och fick därefter ett tjugotal andra medlemar att kraftfullt berätta för henne hur dåligt det var av henne att stjäla och andra trevligheter. I slutet så blev det hela lite otrevligt, då andra försökte ta och säga att man kanske inte behövde gnugga in EXAKT samma sak i hennes ansikte en tjugonde gång, men det fanns en höjdpunkt i det hela. Jag ska försöka återillustrera den.
Arg användare som tycker att man visst ska få klaga 20 personer mot 1:
Om det är 20 personer mot en så betyder det ju att den ensamma personer har fel, i alla lägen.
Awesome användare:
Då är du visst inte sätt sjunde säsongen av Buffy.
(Helt plötsligt började jag älska den personen).
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
I vanliga fall så hade jag nog inte tagit upp "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" då den ser ut som en sådan där bok, en bok jag inte skulle tycka om, men jag var hemma hos min pojkvän, hade precis läst ut "American Wife" och var i stort behov av något annat att läsa, så jag lånade en bok av min pojkväns mamma.
"Hundraåringen som..." ligger i skrivande stund på fjärde plats på Bokus topplista och på första plats på Adlibris pockettopplista. Jonas Jonassons bok verkar vara den här säsongens modebok, den boken som snart kommer att finnas i alla Svenssonhem, likt Stieg Larssons böcker.
Boken berättar historien om Allan Karlsson, den nyblivne 100-åring som ska firas på sin födelsedag med pompa och ståt, men som själv inte vill delta i firandet och helt resolut kliver ut genom sitt fönster på äldreboendet i Malmköping och beger sig därifrån för att aldrig återvända. Med sig har han lite få pengar, sin kostym och sina filttofflor. På busstationen råkas han få med sig en grå resväska innehållandes 50 miljoner, en väska som tillhör den kriminella ligan Never Again. Snart så har han både ligan, polisen och media efter sig, samtidigt som han samlar på sig ett gäng udda karaktärer som resesällskap.
Parallelt med rymningshistorien så berättades det om Allans händelserika 100-åriga liv, som började i Yxhult 1905 och sedan tog honom genom hela världen.
Jag läste någonstans att boken beskrevs som en "svensk Forrest Gump" och visst kan jag se likheterna. Liksom Forrest, som omedvetet uppfinner smileysen, så har Allan varit inblandad i den ena världshänden efter den andra (som uppfinnandet av atombomben) och träffat Mao, Franco, Truman, Stalin och Kim Il Sung personligen.
Jag vet faktiskt inte vad jag ska tycka om "Hundraåringen som...". Jag har läst andras recensioner där de lovordar den och kallar den en "fantastiskt rolig läsupplevelse" och "bland det roligaste jag har läst", men jag vet inte om jag vill ta det riktigt så långt. Å andra sidan har jag läst recensioner där skribenten säger att han blev lite besviken för att han hade för höga förväntningar, men jag kan inte hålla med om det heller. Hos mig så var det nog mer så att romanen överträffade mina förväntningar, då de var otroligt låga.
Låt mig förklara: I början så berörde inte boken mig det minsta. Jag fann den inte så rolig, utan var faktiskt lite irriterad på Allan Karlsson. Det kändes inte som min slags humor, då jag gillar det lite mer ironiska än det sorgfria klavertrampen som Allan begår. Jag störde mig på tjatandet om supar och hur ingen verkar bry sig det minsta om allt som händer. Dock så började mina känslor att ändras i mitten av boken, runt omkring där Gunilla kommer in, och i slutet så var jag faktiskt road - men tyckte fortfarande att vissa saker var lite... ja nästan over the top.
Jag tror dock att det mest beror på olika personliga preferenser. Att allting inte passar ihop, att vi inte klickade jag och Allan på grund av att jag gillar något helt annat. Jag gillar känslor, ju större desto bättre, detaljer, stämningar, ironi, mycket mycket och åter mycket av detaljer. Och det innehöll inte boken. På ett sätt så påminde den mig faktiskt lite om "Candide", i det att allt gick fort fram och att ingen verkade reagera särskilt mycket på någonting, inte ens de mest absurda händelserna.
Sammanfattning: Jag gillade inte, men inser storheten i den. "Hundraåringen som..." är en rapp berättelse om en tokig resa genom Sverige och 1900-talets världen, men inte helt i min smak.
Jag ändrade förresten lite i poängkategorierna då jag under denna läsning var språkblind och inte kommer ihåg någonting om språket i efterhand.
Stämning: 3
Porträtt: 3
Engagemang: 3
Komedi: 3
Summa: 3
fredag 3 september 2010
Bokråd för hemmafrun
Jag bestämde mig precis för att tömma mina bokhyllor och genomföra min biannual dammtorkning. Det visade sig att det fanns rejält med damm och att mina älsklingar blivit misskötta. Vissa böcker har tydliga gråa prickar vid sidkanten. Hur får man bort den? Med dammvippa?
Samt en följdfråga: Hur ska jag sortera min bokhylla?
Funderar på att färgsortera eller kategorisortera. Få se vad som känns bäst.
Update: Jag färgsorterade dem, men blev mest nöjd med den svarta sektionen av bokhyllan. Höll på att ge upp då jag kom till den blå delen då jag ungefär hälften av alla böcker i min bokhylla verkar vara i en blå/lila-nyans.