lördag 1 januari 2011

Utvärdering: Supernatural säsong 5

Jag ska försöka att inte spoila så mycket och vitmarkera alla spoilers, så inlägget ska gå att läsa även om man inte har sett femte säsongen.
Jag har precis sett klart femte säsongsfinalen, "Swan Song", och ni vet inte hur sur jag är att det har kommit en sjätte säsong. Ja, Supernatural är awesome, men jag tycker att slutet hade varit perfekt som det var och att de inte hade behövt göra en till säsong. Vad kan de hitta på? Relationen mellan Sam och Dean har redan spelat upp alla möjliga register, så om de gör en till säsong för att utforska deras syskonrelation från ännu en vinkel så är det totalt onödigt. Jag tror personligen att de inte vill lägga ner en "succeserie" utan vill tjäna in mer pengar, alternativt att Eric Kripke hade några avsnittsidéer han inte har utnyttjat och därför gör ännu en säsong. Jag tror att sjätte säsongen kommer att bli en flopp, serien skulle ha slutat i den bitterljuva topp som detta avsnitt kunde ha blivit, om man bara tagit bort de sista 5 sekunderna.

Under femte säsongen så har jag kommit på ännu en anledning till varför jag föredrar Dean framför Sam. Inte bara därför att jag älskar hans maniska beskyddandestorebrorssyndrom och för att han har alla bra oneliners, utan även för att Jensen är så otroligt underbar - vilket jag visste sedan tidigare - och har ett sätt att skådespela som jag verkligen gillar.Till skillnad från Jared, som alltid visar alla känslor i stoora uttryck, exempelvis hans signatur look: rynkad panna, ihopbitna käkar, spända och hävande skuldror och frustande för att visa ilska, så klarar Jensen Ackles, denna gudomliga man, av att visa så mycket smärta i genom att använda ögonen, eller ett leende, eller... Spoil: Dock så tycker jag att Jared är mycket duktigare på att spela Lucifer än Sam, vilket speciellt syns i scenen där Sam och Lucifer pratar med varandra i spegeln.

Jag både gillar och ogillar att serien har gått ifrån sitt vanliga Monster-of-the-Week under fjärde och femte säsongen. Jag, syskonbandsälskaren, gillar verkligen att se änglarna och relationen mellan dem, speciellt Gabriel, Lucifer och Michael, medan vissa av änglarna vi har sett ger mig klåda och gärna skulle fått vara med lite mindre (Zacharaiah, jag kollar på dig). Dock så tror jag inte att storylinen håller för en säsong till, särskilt inte då de flesta bikaraktärerna som funnits i serien är döda.

Det jag vill se i den sjätte säsongen är avsnitt där Sam får vara den Sam vi känner (vilket nog inte kommer att hända), där vi får se mer av Michael och Lucifers relation (mycket troligt) och där Winchesterfamiljens historia utnyttjas ännu mer. Jag älskar alla tillbakablickar och tidsresor där Sam och Dean får träffa sina föräldrar. Mer Mary Winchester, please.

Till sist: Den här scenen är bara för underbar. Hur Dean bara casually glider in och avbryter den stundande fighten mellan Lucifer och Michael. "Hey ass-butt!"

7 kommentarer:

 1. Hej Sara! Men du kan ju inte klaga på att det kommer en säsong till...det är ju helt underbart. Jag inser också att det kunde vara det perfekta slutet i s5 förutom de sista 5 sekunderna. Men då skulle det vara slut på Dean och Sam, såå tråkigt det skulle vara. Och även om det inte är samma braiga avsnitt i s6 så är de ju inte dåliga. Du måste ha lite faith i Eric Kripke hittils har han gjort 5 säsonger av toppenTV, då kan han nog klara minst en säsong till!
  /karin

  SvaraRadera
 2. Håller med om att det borde ha slutat efter femte, är inte så förtjust i sjätte än så länge. Men Eric Kripke är ju inte ens särskilt inblandad i sjätte säsongen, vad jag har förstått.

  Min favorit är Castiel. han är sex on legs.

  SvaraRadera
 3. Anonym: Vem vet, det kan ju bli en höjdarsäsong. Du har rätt att jag inte ska döma före jag har sett den sjätte säsongen :)

  Som jag har uppfattat det så blev inte serien förlängd förrän i sista sekunden, när säsongsfinalen redan var planerad, så de var tvungen att hitta på en cliffhanger för nästa säsong när stora delar av avsnittet redan var inspelat. Nästan som med Buffy, där de blev förlängda efter säsongsfinalen i femte säsongen, och var tvugna att komma på ett sätt att återuppväcka titelpersonen. Och de två sista säsongerna av den serien tycker jag är lika bra som de fem första, så där lyckades de ju :)

  hanna: Det är ju synd att det har blivit så.. Vad handlar egentligen den sjätte säsongen om? Det kan ju inte bara vanligt monsterjagande då det inte lika roligt att se Dean jaga själv.

  Jag gillar också Castiel. Jag gillar att han både är comic reliefen och allvarligt stenansikte på samma gång. Samt att Misha Collins inte direkt är oattraktiv ;)

  SvaraRadera
 4. Den handlar om att Sam kommer tillbaka för att Crowley behövde honom för att hitta en sak. Men något är konstigt med Sam.......... Se den! Det är värt för Dean är ädel och schnygg.

  Misha Collins är förresten asrolig. Hans twitter är bäst!

  SvaraRadera
 5. Spoilervarning (men man bör aldrig läsa kommentarer till ett sånt här inlägg om man inte vill bli spoilad): Jaha! Så det är Sam som kommer tillbaka? Jag trodde att det var Lucifer och inte Sammy :D Då blev jag med ens mycket mer peppad att se sjätte säsongen.

  Vad heter Mishas twitter? :)

  SvaraRadera
 6. Du måste se, jag vill veta vad du tycker!


  http://twitter.com/mishacollins :D

  SvaraRadera
 7. Tack! Det var ju rätt logiskt :D

  SvaraRadera