fredag 6 augusti 2010

Bokfrågornas ABC - D

Så är det dags för en ny bokstav, denna gång D. Hittas här.

1. Deckare säljer som smör inte bara i Sverige. Vem är din favortiförfattare i genren? Vem är din favoritperson i deckarvärlden?
Jag har läst ytterst få deckare under min bokslukartid, då jag tidigare inte uppskattat genren. Nu, på äldre dagar, så har jag börjat uppskatta genren mer och bräddat mitt fält, men det inkluderar ytterst få författare. Bland de svenska författarna som jag har läst så är Åsa Larsson klart bäst, medan jag gillar P.D James bland de icke-svenska. Engelsk landsbygd kan väl aldrig bli fel? Jag gillar även Kathy Reichs-deckare (nämner dem mer längre ner), mycket tack vare det rent vetenskapliga. Min favoritförfattare i deckargenren måste ändå vara Agatha Christie, mysigare deckare får man leta efter.

Favoritpersoner är desto svårare att utse, mest för att jag inte har fått se särskilt mycket av någon av dem för att kunna bli riktigt fäst vid dem. Den enda som jag riktigt fattat tycke för, och verkligen lärt känna, är Hercole Poirot, trots att han driver mig till vansinne hälften av tiden. Cordelia Grey kan komma att bli en annan favorit.

(På tal om manligt och kvinnligt: någon annan som reagerar på att jag endast har nämnt kvinnliga författare? Den enda manliga deckarförfattaren jag har läst någonting av är Stieg Larsson...)

2. Jag är ingen storläsare av drama, men det händer. Främst var det under mina litteraturstudier som jag fick i mig en del. Vilken är din favoritpjäs? Har du läst eller sett den, eller kanske både och?
Jag har sett ytterst få pjäser. Jag är ingen teatermänniska och det finns inte särskilt mycket teateruppsättningar här där jag bor. Däremot så har jag läst en del pjäser, dock inte så många. De vanligaste Shakespeareverken: Romeo&Juliet, Twelfth Night och Hamlet, samt The Tempest. Har även läst halva Oscar Wildes The Importance of Being Earnest (sedan glömde jag den i Uppsala och åkte en vecka till London och glömde bort att fortsätta, måste läsa klart den nu).

Jag älskar Romeo and Juliet. Olycklig kärlek, vackra dödsscener och ond bråd död har ju alltid varit tecken på att en bok/serie/film är en Sara-favorit. Dessutom så är ju pjäsen full med vackra citat. Jag kan flera nästan utantill, men vill inte skriva något just nu - för jag vill inte skämma ut mig med möjliga grammatiska fel eller o-gammalengelska stavfel. Rätt ska vara rätt, för Shakespeare avnjuts bäst i originalform.

3. D som i dumburk. Böcker blir inte sällan tv-serier. Vilken är din favoritserie med en litterär förlaga?
Det måste ju vara Bones, trots att det inte är mycket som är sig likt från böckerna - annat än att Temperence Brennan heter Temperence Brennan och att hon är forensic anthropologist. Där slutar likheterna. Finns ingen Angela, ingen Booth (däremot en poliskonstapel Ryan som på många sätt kan ses som en bok-Booth). Annars så är ju True Blood bra, fast jag har bara sett första säsongen.

4. Det är redan december. Berätta om en bok som utspelar sig i december eller i alla fall på vintern.
Jag försöker komma på en bok, men det blir bara tomt i huvudet. Just det, Åsa Larssons senaste utspelar sig på vintern... eller det kanske är på våren. De skottar i alla fall en massa snö. Den handlar om ett mordfall där en ung flicka och hennes pojkvän blir mördade under en skotertur. Egentligen utspelar sig väl alla Åsa Larssons böcker på vintern?

5. Det har skrivits en del om att rensa bokhyllor och göra sig av med böcker i bokbloggar de senaste veckorna. Finns det någon bok som är en riktig dyrgrip och som du aldrig skulle göra dig av med?
De flesta av mina böcker skulle det kosta mig en stor del av styrka för att kunna göra mig av med, men det finns vissa jag aldrig skulle kunna ge iväg. Min HP-samling (eller rättare sagt: de sju engelska böckerna - de 6 svenska bryr jag mig inte lika mycket om då jag inte gillar översättning), mina Tolkienböcker, Pride and Prejudice och svårast av allt skulle det nog nästan vara att ge bort min Special Edition av Jane Eyre, inköpt på Harrods och med det vackraste tygomslaget någonsin.

3 kommentarer:

 1. Bones är underbart. Hur mycket har du sett av det nu? Har du köpt någon box? Jag bara väntar på att det ska komma tillbaka till Sverige igen. ^^

  Puss <33

  SvaraRadera
 2. Du skulle nog gilla Elly Griffiths deckare om arkeologen Ruth Galloway. Här skrivit om den första här: http://www.enligto.se/2010/07/28/flickan-under-jorden/

  Special edition är alltid speciellt. Favoriterna är svåra att leva utan!!!

  SvaraRadera
 3. Julia: Jag har inte börjat se på Bones ännu, för jag har fått för mig att jag ska spara boxen till våren då jag börjar plugga och sitter där i Umeå helt ensam. Fast jag måste säga att jag är väldigt lockad att börja se den nu på en gång.

  Enligt O: Det låter som en deckare för mig! Jag hade en tid på högstadiet då jag ville bli arkeolog, och det skulle nog ha passat mig i teorin - då jag ibland kan bli nästintill fanatisk när det gäller historia. Tack för tipset!

  SvaraRadera