söndag 10 oktober 2010

Bokfrågornas ABC - G

Nu har jag kommit igång med Bokfrågornas ABC och lär beta av några bokstäver idag på jobbet. Ringer fortfarande lite för mycket för att jag ska kunna läsa. Nästa bokstav på tur är G och jag kan säga att den sista frågan var riktigt, riktigt klurig.

1. Tantsnusk har väl alla hört talas om, men har du läst någon bok som skulle kunna kallas gubbsnusk?

Jag är bättre bevandrad i genren tantsnusk, i och med alla paranormal romance-böcker och "Sagan om Isfolket", och vet inte riktigt hur jag ska definiera gubbsnusk. Tantsnusk är för mig romantiska böcker med passionerad kärlek, full av manliga (oftast mörka och muskulösa) män med lite machosyndrom och sexscener. Är gubbsnusk då böcker fyllda av kurviga kvinnor och sex? Är gubbsnusk samma som gubbslem? Har läst ytterst lite, om än något, i båda kategorierna.

2. Berätta om en bok som fick dig att gråta! Händer det ofta att du gråter av böcker?
Jag gråter till allt! Jag är en sådan där människa som tycker att det är skönt att gråta, att få utlopp för lite känslor, och när man gör det till en fiktiv smärta istället för sin egen så blir det dubbelt så skönt och man känner sig lugnare och mer avslappnad efteråt. En bok jag alltid gråter till är "Harry Potter and the Deathly Hallows", för den spelar mina tårkanaler rätt i händerna. Vänner som ställer upp för varandra, vänner som dör och så återkomsten och pep-talket av de döda föräldragestalterna. Kan mina tårkanaler bli gladare? Från och med att McGonagall ser att Harry har kommit tillbaka till Hogwarts till och med sista sidan så går mina tårkanaler i ett.

3. Berätta om en gammal favoritbok som du ofta återkommer till!
Se svaret ovan. Harry Potter är en gammal trotjänare och jag läser om böckerna varje sommar. Den här sommaren har jag inte hunnit med det pga pojkvän och jobb, men jag ska ta igen det till hösten - eller möjligtvis som tröst då jag flyttar hemifrån i januari.

4. I programmet Go´kväll brukar någon känd person bjuda in fyra gäster till en fiktiv middag. Vilka fyra författare, levande eller döda, skulle du bjuda och vad tror du att ni skulle prata om?
Först så tänkte jag köra en liten sammankomst med mina engelska favoritfantasyförfattare; Neil, J.K, J.RR och Joss (Whedon, som varken är engelsk eller fantasyförfatter, men ändå!). Sedan så ändrade jag mig, allt på grund av att en liten skadeglad sida i mig gärna skulle vilja se det här upplägget. Jag skulle vilja bjuda in Philippa Gregory, Eric Ives, Hilary Mantel och Thomas Wyatt för en liten sittning.

Philippa Gregory är mest känd för sin bokserie om Henry VIIIs fruar och döttrar, där kronan i verket är "Den andra systern Boleyn" (vageln i mitt öga) om Anne och Mary Boleyn, som blivit film med Natalie Portman och Scarlett Johansson i huvudrollerna. Eric Ives är hyllad historiker som skrivit "The Life and Death of Anne Boleyn: The Most Happy", 400 sidors-kolossen till biografi, och är den historiker som jag litar på mest när det kommer till ämnet Anne Boleyn. Hilary Mantel har skrivit "Wolf Hall" om Thomas Cromwells liv (oläst) och Thomas Wyatt är Tudorpoeten som själv var involverad i allt som de övriga tre skrivit om.

Samtalsämne? TudorEngland. Det skulle nog inte bli en alltför lugn middagsbjudning då Philippa Gregory nog skulle bli ganska överkörd... och jag skulle inte alls bli skadeglad.

2 kommentarer:

  1. Jag har faktiskt inte läst den sista Harry Potter. Shame on me!

    Vilken middag du satt ihop, ska just läsa Greegory faktiskt till nästa bokcirkel.

    SvaraRadera
  2. Oj, ursäkta i sådana fall. Jag var medlem på ett forum förut där man inte fick börja diskutera Deathly Hallows fritt förrän ett år efter att boken kommit ut, allt för att inte förstöra slutet för någon annan. Jag måste ha blivit så hjärntvättad av det att jag inte insåg att det fortfarande finns personer ute i "vanliga världen" som inte har läst boken. Förlåt om jag avslöjar något!

    Vilken Gregory-bok är det ni ska läsa? :)

    SvaraRadera